Cuti Sekolah Adalah Musim Berkenduri Kendara

ho yeah! esok jiran sebelah rumah buat kenduri. dan tadi saya nampak dorang tebang pokok kelapa. makna nya esok akan ada umbuk nyior dalam gulai lembu mereka. wah wah wah! Umbuk nyior itu memang sedap kalu di makan bersama gulai daging err.. ke gulai kawah nama nya? gulai kenduri kot? ah! Lantak lah, janji esok saya dapat makan umbuk nyior. yih! tak sabar nak pegi kenduri esok. hurm.. maybe saya patut ajak mak pegi tolong mereka potong bawang bila mak pulang nanti. ek ah~ ek ah~ oh ya, selamat berkenduri ya?

Mak cik, Pak cik yang berpenyakit darah tinggi jangan makan daging banyak sangat, oke? tak bagus untuk kesihatan. dan siapa siapa yang nak tambah isi badan, kawin lah dengan penjual daging atau anak penjual daging. Tadi tengahari saya pegi kenduri rumah kawan abah, dia jual daging dan menantu dia sungguh 'comel'. Dulu dia kurus tapi jadi macam tu lepas kawin. banyak sangat makan daging. itu mak saya yang kata. bukan saya. tapi saya tak boleh kawin dengan anak nya, sebab saya kurang gemar dengan daging, nanti sakit gigi. penjual ayam boleh la.. kot.

esok juga saya bakal bertolak ke Shah Alam balik. dan perasaan kurang enak sudah mula menyelubungi diri. ada semangat jahat datang bila teringat saja tentang exam yang terpaksa saya jalani sendiri nanti. Makna nya di sini adalah, saya tak boleh meniru mana mana pihak bila exam nanti. Ohh tuhan.. haih! kalau lah boleh tinggal di rumah untuk lagi seminggu, kan bagus. eh bukan, lagi 2 minggu. erm.. lagi 3 minggu kot. atau berminggu minggu.

*eh, korang tau kan apa tu umbuk nyior kan? kan?

20 comments

  1. wahhh..
    gulai daging ngan umbut nyior..
    WAJIB!
    mkn kn utk sis..
    hahahahahaha
    :P~

    ReplyDelete
  2. nyior tu kepala..

    tapi kalau asal ada daging je, saya telan dengan lahap je.

    ReplyDelete
  3. umbuk nyior??
    tau2..
    tp tak penah mkn..
    ngeee..

    ReplyDelete
  4. alamak macam mana boleh masuk tandas pompuan nih...

    ReplyDelete
  5. suka gi kenduri
    makan nasi kenduri sedap
    haha

    note:
    sbnarnya, mmg suka makan pon
    hihihi

    ReplyDelete
  6. ouh! jgn lupe bungkus untuk sy kalo ade lebih makanan kat mane2 kenduri..

    p/s: kawen la dgn tokey kereta, nnti pakai kete mercedes.. hahaha..

    =)

    ReplyDelete
  7. lu sendiri bila nak kenduri kendara nya..

    ReplyDelete
  8. Kalu kat kg. aku kitorg panggil umbut. Perghh! mmg sodap gilak kalu buat gulai... yumm...

    Adehhh! Laparla pulakkk!

    ReplyDelete
  9. kak hanie-> sudah semestinya. hak hak hak!

    darkk-> kelapa ke kepala? ini yg buat jadi pening nih.

    queen-> patut cuba. memang sedap gila. wah!

    dhada-> suruh mak dhada masak. huhu~

    zali-> erk. saya pun tatau cane.

    babyjane-> thanks dear ;p

    kak nab-> heheh. tau takpa. lagi lagi kalu free. huhu

    kapten-> jadi bapak ayam? make sure sembelih betul betul. heheh!

    faqiha-> thanks adik ;p

    syaquost-> nak bawak kete pun tak reti. cane ni? huhu

    ahmad azrin-> nanti lah gua paksa akak gua kawin cepat. heheh!

    kikuri-> umbut, umbuk, sama aje kot. maybe spelling aku salah kot. tapi memang sedap kan. wah wah wah!

    ReplyDelete
  10. gulai kawah...huwah...huwah..huwah...remaind me something yang memalukan.,.....

    ReplyDelete
  11. houuu best best best~
    Umbuk nyiorr~ hehe
    lama giler tak makan nie~

    All the best in the exam yea~

    ReplyDelete
  12. farhana...dah lama tak makan umbut nyior....kali akhir makan mas asekolah rendah dulu hehehehe..

    ReplyDelete
  13. umbut nyior sgt sodap.
    lg2 klau msk gulai sntan..
    kecur air liurrrrr

    ReplyDelete
  14. ir Kami-> huh? something memalukan? apatu? macam pelik aje. huhu

    asnacute-> nanti saya kawin, saya hidang gulai umbuk ye? lalala~~ thanks dear ;p

    erisya nor-> wah. memang dah lama sangat tu. patut makan untuk zaman alaf baru sekarang. heheh


    cik manis-> erk. dah meleleh air liur ni. huhuhu~

    ReplyDelete
  15. sibuk ngan kenduri org...awk tue biler plak nak berkenduri kendaranya?

    ReplyDelete
  16. fadh-> sedang kumpul duit, nanti nak pinang anak orang lak. heheh!

    ReplyDelete