Egois Stick

Ego? Apa itu ego? Ego tu macam mana ya? Teruk ke Ego tu? Kenapa mesti ego? Macam mana tak nak kasi ada rasa Ego? Biasanya orang Ego tak tau dia ego kan? dan dia akan kata orang lain yang ego. padahal sebenarnya dia yang ego, kan? kalau macam tu, macam mana nak sedarkan orang ego ya? Hurm.. tapi macam mana ego tu sebenarnya ya? . . . 

Yang saya tau, saya sayang Ego saya. Bes kan mandi ujan tadi kan, sayang? Esok mamy belanja minyak ya?

22 comments

  1. komen utk diri sendiri. ego tu perasaan macam bagus. perasan bagus. budget dia bagus dan tak salah. tak pernah nak mengaku salah dan kalah. tak pernah pikir positif. asek nak orang ikut kepala dia dan layan angin dia. oh damn. ter-emo pulak!

    ReplyDelete
  2. susah nak kata ego ni coz semua ada ego,but depans how they control their ego tu mcm mane...tp sy mmg ego,sy mmg taknak,kalau blh nak buang,tp mcm tak terdaya lagi,skrg mencuba...cuba yang terbaik,sbb ego ni subjektif,kita tak dpt lihat tapi blh rasa,but kite tak tau...org yg di sekeliling kita yang rasa..tuh jerkkk

    ReplyDelete
  3. ego jugaklah yang membawamu ke arah kedai makan nasik..

    hidup Yamaha Ego.. heh heh

    ReplyDelete
  4. takde ego..penat gua weh..takkan gua nak jalan kaki pergi kerja..

    ReplyDelete
  5. kdang2 ade org x ngaku dy ego.
    sbb nye senang je.
    coz dy EGO

    ReplyDelete
  6. kdang2 ade org x ngaku dy ego.
    sbb nye senang je.
    coz dy EGO

    ReplyDelete
  7. lu punya ego boleh jalan satu roda tak? hahaha..

    ReplyDelete
  8. semua orang ego...cume tinggi dgn tak tinggi je
    hehehe

    ReplyDelete
  9. i nak sentuh ego u
    tak kira!

    auw

    ReplyDelete
  10. FarhanaLicious-> iya, betul tu cik farhana. tepat sekali dua. ha ha ha

    [ a l i y a ]-> yup. kalau kita sedar n cuba nak baiki, itu kira bagus. tapi kalau org yang tau dia ego tapi langsung tade cuba nak berubah, itu memang teruk. kalau ada ramai yg benci org tu pun, tak pelik.

    John Doe-> wah. sayang ego ku. hu hu hu

    mrblind-> kata ada kancil. tunggang la. ho ho ho

    ~cik manis~-> yeah! tepat sekali dua cik manis. :)

    Ahmad Azrin Aziz-> tak boleh tapi dia boleh jalan guna tongkat. ha ha ha

    awien -> macam mana nak ukur tu. hu hu hu

    Rajuna-> mesti balut ni. jangan kasi ada org sentuh. kedekut. ha ha ha

    Babyjane[The Juliet]-> hu hu hu. blue. baby blue.

    nurain-> erk. takpun. tapi ada la sikit, bila teringat hal egois ni. hu hu hu

    ReplyDelete
  11. ego is ego...nothing is better than ego..manusia hidup dengan ego..manusia berjaya dengan ego..manusia gembira dengan ego..manusia sedih dengan ego..everything, when it comes to manusia, is ego....

    ReplyDelete
  12. pemikir berahi-> memang manusia ego. tapi tahap ego yg membezakan manusia sesama manusia.

    ReplyDelete
  13. ego adala sejenis makanan laut!

    ReplyDelete
  14. Aku nk komen panjang2!

    ego ni sume org ade. boleh kate lumrah makhluk bernama manusia.

    ia sebahagian dari harge diri. pride.

    ego adalah sesuatu yg sangat bagus kalau digunakan kena pada masa dan tampatnya.

    tahap ego memang berbeza setiap org, dan tahap optimum ego setiap org pon berbeza.

    contohnya, org berdebat kene ade ego yg tinggi kalo x memang kene pijak, tetapi seorang pelajar kene merendahkan egonya ketika belajar kalau xmahu dikatakan bodoh sombong.

    tapi apa yg membezakan personaliti org tu ialah bagaimana die guna n tonjolkan ego tu mengikut situasi.

    contohnya, seorang pemimpin perlu menaikkan egonya ketika menetapkan dasar, tetapi hendaklah merendahkannya ketika berdepan dengan org bawahan.


    org cemerlang, dapat mengawal egonya mengikut situasi.

    egonya disekat ke satu tahap, maka org x akan berkata die tu ego sbb org x perasan, tetapi egonya tidak pula direndahkan sehingga menghilangkan nilai dan identiti dirinya.

    sekian ceramah hari ini. haha

    ReplyDelete
  15. kapten-> ego lelaki lagi bahaya. hu hu hu

    budak hijau-> erk. agak agak sedap tak?

    ushop-> puyyoo. boleh bikin buku nih. tapi macam mana kalau ego dalam hubungan sesama manusia? dalam persahabatan pula.

    ReplyDelete
  16. nak sedar kan orang yg EGO...?

    WAT TAK TAHU jer kat dia...lama2 dia akan sedar orang dah tak peduli kan dier....

    (^_^)

    ♥Yanie Putrajaya♥
    *********************************

    ReplyDelete
  17. same je, sesama sahabat pon, tahap ego perlu dikawal mengikut keadaan dan situasi. kadang2 kt x perasan, tapi ego tu akan berubah sendiri. x perlu kt nk adjustkan. dan bende ni x de kelas nk ajar cmne nk buat. sumenye dari pengalaman berkawan, dan berkomunikasi.

    org kate, makin banyak kawan seseorang itu, bermakna semakin disenangi org tu. sbb die makin byk pengalaman berkawan.

    bende ni subjektif.ini pendapat peribadi je

    ReplyDelete
  18. kak yanie-> wah. betul tu kak. itu lah yang saya cuba buat sekarang. :)

    ushop-> wow. maknanya orang yang terlebih ego dalam hubungan tu adalah org yang kurang pengalaman dalam perhubungan la? ha ha ha. mungkin juga. :)

    ReplyDelete